Gastouderopvang

tegeltjeGastouderopvang is een soort minicrèche, ook wel thuiscrèche genoemd. Het is een kleinschalige opvang waar wordt gewerkt in kleine groepjes van max. 5-6 kinderen, dit hangt samen met de leeftijden van de kinderen. Mede door de flexibiliteit zijn de groepen op dit moment elke dag anders, hierdoor komen de kinderen met meer andere kinderen in contact dan wanneer ze in vaste groepen zitten.

Doordat de groepen klein zijn is het juist leuk dat de leeftijden verschillend zijn en de dingen die je doet ook zo op hen af te stemmen. De groteren leren ‘moeilijke’ dingen, die de jongere kinderen toch al betrekkelijk snel proberen na te doen. Ze kunnen ook al goed iets voordoen voor de jongeren of ze zelfs helpen. En de hele kleintjes kijken de kunst af door alle leuke dingen die aan de muren en waslijnen hangen. En ze raken niet uitgekeken! Hoe leuk is het dan om te zien dat ze hun eigen eerste knutselwerkje maken of dat ze zelf een spelletje uit de kast gaan kiezen! Of als ze bij een groter kind om hulp gaan vragen. Heerlijk, die interactie.

De gastouder en de kinderen zijn samen het ‘gezin’ die zo natuurlijk mogelijk de dag door gaat. Samen eten, samen spelen of iets maken, een dutje doen en soms ook alléén spelen. Samen wandelen en soms ook boodschappen doen. Het moet voor alle kinderen, in elke leeftijd, een leuke dag zijn geweest als ze weer naar huis gaan. Veel gespeeld, veel geleerd en vooral veel plezier gehad!