Kiki’s weekjournaal

Week 3

Deze week voelde ik me echt niet lekker. Ik had hoofdpijn en was maar aan het hoesten en proesten… Ik kan je vertellen dat er heel veel tissues zijn gebruikt. Ik was niet de enige die verkouden was, maar ja – wat wil je oom met dit koude weer. In het weekend heeft het gesneeuwd en gehageld (helaas konden we geen sneeuwpop maken).

Toch was het ook best wel een beetje grappig. Iedereen zat wel te hoesten of te snotteren. Toen zijn we lekker gaan verven: ja, er was een leuke tekening gemaakt van mij – goed, stukjes ervan – en ik ben benieuwd wat dat zou gaan worden.

Daar hoefde ik niet lang op te wachten. De volgende dag kreeg iedereen een doos tissues. Dat ging een bedje worden voor Kiki (hihihi, voor mij dus ?). Slapen in een bed zo der dekens is niet lekker warm. Er werden allemaal lapjes op de tafel gelegd en lijm erbij. En toen snapte ik het: er werd een lapjesdeken van gemaakt! Wat leuk!! Daarna zijn alle geverfde stukjes Kiki uitgeknipt en aan de doos vastgemaakt. Wat grappig, nu is het net of ik in bed lig. Gelukkig heeft iedereen voor die lekkere zachte stukjes roze gekozen want die zijn ècht lekker zacht. Maar de bloemetjes en de poezen en de pinguïns staan er heel leuk bij.

Het leukste moet nog komen…

we gingen na het opruimen allemaal op de grond zitten en aten een lekker stukje fruit. Daarna werden er tissues uitgedeeld. De kinderen leerden een liedje over snotteren en proesten (dat had ik ook de hele week al lopen doen). Weet je wat we dan moeten doen: hand voor je mond, je zakdoek pakken en je neus snuiten. Sjongejonge wat hebben we daar veel bij gelachen.

ik weet niet waar het liedje vandaan komt, maar het gaat zo:

Snotter de snotter, hatsjoe, hatsjoe!

Ben je verkouden? Hatsjoe, hatsjoe!

Dan proest ik in het rond,

dus handen voor je mond.

Pak je zakdoek maar….

Snuiten maar!

Ik wil wel geloven dat lachen gezond is, want ik voel me nu echt een stuk beter!!

Kiki’s weekjournaal

Week 2

Oh, wat zijn hier toch lieve dokters! Ze komen meerdere keren per dag langs om te kijken hoe het met mij en alle andere zieken gaat. Maar af en toe wordt er ook wel eens een dokter ziek, nou dan is het maar goed dat ze al in het ziekenhuis zijn. Want er zijn meteen wat dikters bij de hand die komen onderzoeken, pleisters plakken of een verbande aanlegden.

En moet je nou eens kijken: ze hebben hun eigen doktersassistent gemaakt. Wat knap zeg! Of ze weten wat er allemaal in zit? Ja natuurlijk. Weet jij ook hoe al die doktersinstrumenten heten?

Pas geleden had iemand haar arm gebroken. Ze moest in het ziekenhuis een foto laten maken van haar arm. Ze konden zien waar het bot was gebroken. De arm moest toen natuurlijk in het gips. Dat is niet leuk, dan kun je je arm niet gebruiken.

De dokters bij Violier gingen ook samen om de tafel zitten. Ze hebben een “foto” gemaakt van hun voet, en ze hebben een arm in het gips gedaan. Goed gedaan he!

Kiki’s weekjournaal

week 1

Hallo allemaal! 2017 is begonnen. Iedereen een heel gelukkig nieuwjaar. Ook de Violiertjes hebben de jaarwisseling meegemaakt, iedereen op zijn eigen manier.

En nu er een nieuw jaar is begonnen heb ik zin om elke week een stukje te vertellen van al die leuke dingen die we hier doen. Deze week hebben we een begin gemaakt met het thema “Ziek en gezond.”

Kijk eens: er staan allemaal bedjes in de speelkamer. Ik ben erg verkouden en moet de hele dag in bed blijven van de dokter. Maar dat vond ik niet zo erg want er waren een heleboel lieve dokters die me goed hebben verzorgd. En weet je, gelukkig hebben alle dokters een kaartje met daarop hun naam en foto, dan weet ik tenminste ook welke dokter mij helpt. Slim hoor!

Modderdag

Op 1 juni 2016 was Violier – Flexibele Kinderopvang 5 jaar onafgebroken actief in Zoetermeer. Niet meer weg te denken dus. En dat hebben we op een heel speciale manier gevierd: op de Nationale Modderdag.

Het modderfeest is wel het leukste wat je kunt verzinnen voor kinderen, want wat is er nu leuker dan zand en water? Als het dan ook nog mooi weer is, is het helemaal compleet. Precies toen we begonnen was het droog, en toen we alles weer hadden opgeruimd ging het weer regenen. Wat een bijzondere timing!

Er was voor deze gelegenheid een speciale Lustrum-Modderdag taart gemaakt met een heleboel bijpassende cupcakes. Dit had flink aftrek bij alle “gasten” (en dat waren er nogal wat, want alle kinderen die vanaf 1 juni 2011 t/m nu toe bij Violier zijn geweest – of nog zijn natuurlijk – en de kinderen die in de beide flats Jonkerbos en Kadoelerbos wonen, waren uitgenodigd. Vanzelf mochten de ouders ook mee komen.)

Er stond een grote schatkist met zand midden op het plein. Ja, een schatkist, want in de kist zat nog wat meer dan alleen zand… Wat een pret om kadootjes uit het zand te grabbelen.

Daarna werd er druk geschept en gegraven en gespeeld in en met het zand. Mooie zandkastelen, versierd met stenen en takjes en hier en daar met een stukje gegrabbeld speelgoed. Speciale zandtaarten voor het feest. Kinderen die een flesje bellenblaas hadden gevonden maakten de mooiste bellen en de stoepkrijtjes werden gebruikt om mooie tekeningen mee te maken en zand mee te kleuren (om nog mooiere taarten te maken).

Het was een geslaagde middag. Een ijsje mocht niet ontbreken. Met een zakje chips en een doosje smarties gingen de kinderen voldaan, alhoewel nog niet helemaal uitgespeeld, weer naar huis. Gelukkig hebben we er in de week die erop volgde nog veel gelegenheid gehad om met zand en (regen)water te kunnen spelen.

 

Kiki in Holland

Kiki is helemaal in haar nopjes: er hangen vandaag allemaal rood-wit-blauwe slingers en er staat een hele grote vlag midden in de kamer. Wat mooi! Ze klapt in haar handen en kan niet wachten tot de kinderen komen – dan wil ze alles laten zien! Dan zit ze ineens een tafel staan met een koets en twee poppetjes erin. “Kijk, dat zijn de koning en de koningin”. En wat mooi – er was voor alle kinderen een kroontje. Daar moesten ze natuurlijk allemaal mee op de foto, maar dat deden ze niet voordat ze met z’n allen een heuse troon hadden versierd.

Samen met de kinderen ontdekten ze een heleboel mooie plaatjes van de Koning en de Koningin van Nederland. En ja – wat is dan Nederland? Kiki en de kinderen komen gezellig in de kring zitten om boekjes te lezen over Nederland, en van alles te leren over Nederland. Zo heb je bijvoorbeeld een molen. Daar hoort natuurlijk ook het liedje bij “Zo gaat de molen”, en dat hebben we dan ook vaak gezongen samen. We maakten samen een hele grote molen die echt kan draaien, en alle kinderen mochten hun eigen molen verven.

Er was nog veel meer te beleven: over bruggen, klompen, tulpen… en over het moois dat je in het voorjaar allemaal hebt. Dan is er ook niks mooiers dan om echte bloemen in huis te halen. Tulpen uit de winkel – en niet te vergeten die ene mooie gele die één van de kinderen meebracht – maar ook de bloemetjes die alweer in het gras te vinden zijn.

Nederlanders zijn echte kunstenaars: ze kunnen zomaar bedenken hoe je makkelijk ergens overheen kunt komen. En met zoveel verschillende bruggen gaat dat heel mooi. We keken naar de plaatjes, en sommige kinderen mochten mee in de auto, zo reden we over bruggen heen en onder tunnels door. Maar we hebben ook zelf geprobeerd om bruggen te bouwen met de blokken en met Duplo. Prachtige bouwwerken zijn het geworden!

We hebben nog meer gedaan met Nederlandse kunst, we hebben het prachtige boek “Blop” gehaald van de bibliotheek, en daar hebben we vaak in gekeken en uit gelezen. Kiki is het helemaal met de kinderen eens, in dit leuke boek valt veel te ontdekken. Daarna hebben we zelf geverfd, kleuren gemengd, de handen gestempeld en we hebben onze handen gestempeld als prachtige vlaggen. Buiten gingen we gezellig door. Kiki liet zien dat je ook kunt tekenen met takjes. Wat is dat leuk om te doen, dat gaan we vast nog heel vaak herhalen!

Violier wint de 3e prijs van de wedstrijd 10 jaar 4Kids!!

Violier – Flexibele Kinderopvang valt in de prijzen
Dit jaar bestaat Gastouderbureau 4Kids 10 jaar en ter ere daarvan is er een wedstrijd uitgeschreven op hun Facebook-pagina, met de oproep om foto’s op te sturen van een of meerdere Paasknutsels. Ik heb daarvoor van 2 verschillende activiteiten foto’s ingestuurd:

  • Binnen het thema Kiki ontdekt de vormen (en kleuren) hebben wij grote paaseieren versierd door voorgeknipte stukjes van foam-vaatdoekjes in de juiste vakjes te plakken. De jongere kinderen (1-2 jaar) mochten gekleurd papier vrij plakken. Het is erg in de smaak gevallen, vooral de kleintjes wisten bijna niet van ophouden!
  • De tweede foto is van onze Paasbakjes, liever gezegd: paasbordjes. De kinderen waren er zelf erg trots op en zelf vond ik ze ook erg leuk geworden.

De reden dat wij de derde prijs hebben gekregen is omdat er door alle leeftijd is meegeknutseld.